Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii – otrzymywana jest z korzenia rośliny zwanej ostryżem (podobnej do imbiru). Jej właściwości od dawna wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w medycynie Dalekiego Wschodu; używano jej także jako barwnika.
Wszechstronność działaniu tej niezwykłej rośliny dość wcześnie skłoniła naukowców do jej dokładnego zbadania – i obecnie jest ona jedną z najlepiej poznanych roślin leczniczych. Odkryto, że ma ona właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe; pomaga w dolegliwościach trawiennych oraz przy stanach zapalnych gardła. Dzieje się to za głównie sprawą dwóch związków: tumeronu oraz kurkuminy. Tumeron pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu oraz może wspomóc naprawę mózgu po chorobie lub urazie.
Kurkumina jest pomocna w zwalczaniu wielu nowotworów, może także zapobiec wielu infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Według ostatnich badań, może też obniżyć poziom cukru i cholesterolu.
Tych kilka faktów wystarczy chyba, by każdego przekonać, jak niezwykła jest to roślina. Jak wiele zalet, tyle też ma zamiennych nazw: ostryż (długi, domowy), szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir, turmenik.
Po cudowne właściwości tej przyprawy sięgnęli producenci z Gold Label, wzbogacając znany preparat na stawy – Bute Free – o ten właśnie składnik, czyniąc ów koncentrat jeszcze skuteczniejszym.
Źródło: www.poradnikzdrowie.pl oraz www.przyprawowy.pl
Zdjęcia: pixabay.com
Julita Lipniewska
Nie słyszałam wcześniej o tej przyprawie, tylko nazwa obiła mi się o uszy. Ciekawych rzeczy się człowiek dowiaduje...